Παλαιότερα υπήρχε πολύ έντονη η πεποίθηση ότι είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να αρχίσουν ξεχνούν καθώς μεγαλώνουν και συνήθιζαν να το διακωμωδούν χρησιμοποιώντας τη φράση «ου γαρ έρχεται μόνον». Σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι το γήρας από μόνο του δεν συνοδεύεται από σημαντική απώλεια μνήμης και είναι σημαντικό να διερευνάται κάθε παράπονο για έκπτωση μνήμης με την διενέργεια νευροψυχολογικής αξιολόγησης.
Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που χρειάζονται διερεύνηση;
- Μήπως νιώθετε να ξεχνάτε περισσότερο τον τελευταίο καιρό πράγματα που συνέβησαν πρόσφατα;
- Μήπως οι οικείοι σας σάς λένε τελευταία ότι επαναλαμβάνεται συχνά το ίδιο πράγμα;
- Σας τυχαίνει να χάνεστε σε μέρη πολύ γνωστά για εσάς;
- Σας συμβαίνει να ξεχνάτε που βάλατε αντικείμενα;
- Σας συμβαίνει να μη θυμάστε πού έχετε βάλει καθημερινά αντικείμενα;
- Νιώθετε μήπως άγχος ή λύπη;
Νιώθω ότι κάτι δεν πάει καλά με την μνήμη μου. Τι πρέπει να κάνω;
Εάν απαντήσατε ναι σε κάποιες από τις παραπάνω ερωτήσεις ή νιώθετε ότι κάτι προβληματίζει εσάς ή τους οικείους σας σχετικά με την κατάσταση της μνήμης, της προσοχής σας ή της γενικότερης νοητικής σας κατάστασης, θα ήταν σκόπιμο να κλείσετε ραντεβού για μια νευροψυχολογική αξιολόγηση. Αυτή θα σας δώσει μια πρώτη και σημαντική εικόνα για την γνωστική λειτουργία σας. Στη συνέχεια θα συζητηθούν τα αποτελέσματα και είτε θα προταθεί επαναξιολόγηση σε ένα χρονικό διάστημα (1 χρόνος ή 6 μήνες) είτε θα συστηθεί έλεγχος από ιατρό νευρολόγο προκειμένου να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
Έχω διαγνωστεί με άνοια και παίρνω φαρμακευτική αγωγή. Τι άλλο μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το μυαλό μου;
Το μυαλό μας όπως και κάθε άλλο όργανο του σώματός μας χρειάζεται άσκηση προκειμένου να ενδυναμωθεί και να λειτουργεί αποτελεσματικότερα. Έτσι λοιπόν και στην περίπτωση αυτή, που έχει τεθεί μια διάγνωση Άνοιας ή Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και βοηθητικό για το μυαλό να συνεχίσει να «γυμνάζεται» με κατάλληλες ασκήσεις προκειμένου να ενισχύσει τις υγιείς λειτουργίες του και να συντηρήσει κατά το δυνατόν εκείνες που έχουν ασθενήσει. Η παρακολούθηση ενός προγράμματος νοητικής ενδυνάμωσης λοιπόν συστήνεται συνεπικουρικά με την φαρμακευτική αγωγή.
Διαβάστε περισσότερα: