Γενικά για την κατάθλιψη
Η κατάθλιψη αποτελεί την πιο συχνή διαταραχή της διάθεσης που συναντάται στις μέρες μας. Η κατάθλιψη δεν είναι συνώνυμη της μελαγχολίας ή της δυσθυμικής διάθεσης που ο καθένας θα μπορούσε να βιώσει περιστασιακά στη ζωή του αλλά συνιστά μια αρκετά σοβαρή διαταραχή που επηρεάζει πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου που πάσχει. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει έγκαιρη αξιολόγηση της κατάστασης από κάποιον ειδικό και να σχεδιαστεί ένα θεραπευτικό πλάνο ώστε το άτομο να υποστηριχτεί και να βοηθηθεί να επιστρέψει στα συνηθισμένα επίπεδα λειτουργικότητάς του.
Ποια είναι όμως τα σημάδια που δείχνουν ότι πρόκειται για κατάθλιψη και όχι απλά για ένα πρόσκαιρο συναίσθημα θλίψης;
Για να μιλήσουμε για κατάθλιψη θα πρέπει τα συμπτώματα να διαταράσσουν την λειτουργικότητα του ατόμου σε πολλούς τομείς (κοινωνικές σχέσεις, εργασία) και να είναι εμφανή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων. Κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να βιώνει:
- Καταθλιπτική διάθεση για μεγάλο μέρος της ημέρας
- Απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για όλες οι σχεδόν όλες τις δραστηριότητές του
- Σημαντική μεταβολή στο σωματικό βάρος
- Δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία ή υπερυπνία)
- Διέγερση ή επιβράδυνση
- Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
- Μειωμένη ικανότητα σκέψης, συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
- Σκέψεις θανάτου
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής;
Η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο και καθοριστικότερο βήμα για την ανακούφιση του ατόμου που υποφέρει. Ανάλογα με την αξιολόγηση της βαρύτητας των συμπτωμάτων μπορεί ο ψυχολόγος να συστήσει και εκτίμηση από ψυχίατρο προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τα πολύ έντομα συμπτώματα.
Ανεξάρτητα από τη λήψη φαρμάκων ή όχι, η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια πολύ ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση στην κατάθλιψη. Με την συνδρομή του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή, εντοπίζονται και διερευνώνται οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που συνέβαλαν στην εμφάνιση της κατάθλιψης. Μέσω της ψυχοθεραπείας, θεραπευτής και θεραπευόμενος δουλεύουν παράλληλα στο παρόν και το παρελθόν, ρίχνοντας φως σε γεγονότα του παρελθόντος που μπορεί να τραυμάτισαν το άτομο και σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα που κουκουλώθηκαν. Ακόμα, με τη βοήθεια του ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή το άτομο καλείται να επανεξετάσει τον τρόπο που αναλύσει και ερμηνεύει τον εαυτό του, τις εμπειρίες του και τις προσδοκίες που έχει από το μέλλον, με σκοπό να βρει περισσότερο λειτουργικούς και αποτελεσματικούς τρόπους σκέψης. Τέλος, μέσω της ψυχοθεραπείας, μέσα σε ένα κλίμα φροντιστικό και οικείο, ο θεραπευόμενος καθρεφτίζεται μέσα από τα μάτια του θεραπευτή και ενισχύεται να επιστρέψει στο προσκήνιο της ζωής του και να εφεύρει εκ νέου το δικό του νόημα ύπαρξης.
Διαβάστε περισσότερα: